Addres Bağlar Mah. 2039 Sokak. No: 5 Merkez / BATMAN
Arayın (0501) 353 75 72

Özel Öğrenme Güçlüğü

Özel Öğrenme Güçlüğü

Disleksi ( Özel Öğrenme Güçlüğü)

ÖZEL ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ

Özel öğrenme güçlüğü genel olarak normal ya da normalüstü zekâ seviyesine sahip olunmasına rağmen akademik alanlarda ciddi problemler yaşanması şeklinde tanımlanmaktadır. Özel öğrenme güçlüğü olan çocuklara zekâ testleri uygulandığında genellikle zekâ seviyeleri normal sınırlar içinde çıkmaktadır. Bazı durumlarda bu çocuklar normalin üstünde zekâ puanına sahip olup özel yetenekli bile olabilmektedir. Zekâ seviyesine uygun akademik başarı sergileyemedikleri için özel öğrenme güçlüğü olan çocuklar ebeveynlerin ve öğretmenlerin dikkatini çekmektedir.

Özel öğrenme güçlüğü dili yazılı ya da sözlü anlamak ve kullanabilmek için gerekli olan bilgi alma süreçlerinin birinde veya birkaçında ortaya çıkan ve dinleme, konuşma, okuma, yazma, heceleme, dikkat yoğunlaştırma ya da matematiksel işlemleri yapma güçlüğüdür

Özel öğrenme güçlüğü genellikle üç akademik alanda kendisini göstermektedir: Okuma, yazma ve matematik. Dolayısıyla özel öğrenme güçlüğü türüne göre üç grupta sınıflandırılmaktadır. Birinci ve en yaygın görünen özel öğrenme güçlüğü grubu disleksidir. Disleksi ciddi okuma güçlüğü olarak açıklanmaktadır ve disleksi olan çocuklar okuma becerilerini edinmekte ve/veya geliştirmekte zorlanmaktadır. Ikinci özel öğrenme güçlüğü grubu disgrafidir. Disgrafi ciddi yazma güçlüğü olarak ifade edilmektedir ve disgrafi olan çocuklar yazma becerilerini edinmekte ve/veya yazılı ifade becerilerini geliştirmekte zorlanmaktadır. Üçüncü özel öğrenme güçlüğü grubu diskalkulidir. Diskalkuli ciddi matematik güçlüğü olarak açıklanmaktadır ve diskalkuli olan çocuklar temel matematik becerilerini edinmekte ve/veya matematik işlemlerini gerçekleştirmekte zorlanmaktadır.

Özel öğrenme güçlüğü olan bireylerde en sık görülen 10 özellik;

 ÖÖG olan bireylerde belirgin fiziksel özellikler, hareketler, kesin bir genetik yapı veya başka özel belirtiler bulunmamaktadır ÖÖG’nin en belirgin 10 özelliği olarak şunlar sayılmaktadır:

1-      Önemli gelişimsel alanlarda gecikme

2-       Dürtüsellik – düşünmeden hareket etme

3-       Duygusal dalgalanma – duygularda hızlı değişim (ağlarken birden gülmeye başlama gibi)

4-       Genel koordinasyon eksikliği

5-       Dikkat bozukluğu

6-        Algı-motor bozukluğu

7-       Bellek ve düşünme bozuklukları

8-       Belirgin akademik problemler (özellikle okuma ve matematik alanlarında)

9-       Konuşma ve konuşma seslerini öğrenme bozuklukları 4

10-    Merkezi sinir sistemi düzensizliği ve bozukluğu belirtileri.